• Fri frakt vid köp från 800 kr!
Snabb leverans / Säkra betalningar

SDS Plus eller SDS MAX

SDS Plus vs. SDS MAX - vilken ska man välja? Vi går igenom grundläggande skillnader samt för- och nackdelar. Vi gör även ett fälttest för att visa skillnad i användbarhet, storlek och effektivitet. Scrolla ner under videon för att i stället ta del av samma information i skriven form.


Inledning
Till att börja med kan konstateras att det finns många olika typer av borrmaskiner. Enklast är skruvdragaren/borrskruvdragaren. Slagborrmaskinen slår lite lätt för att mer effektivt borra i lite hårdare material. Ska man borra i berg, sten och hårdbetong är det en borrhammare som gäller. När det kommer till borrhammare finns det olika typen av fästen. De absolut vanligaste fästena är SDS Plus och SDS MAX och det är borrar med dessa fästen som vi säljer.

Bakgrund
SDS-systemet utvecklades av Bosch på 1970-talet. Den ursprungliga betydelsen av SDS var på tyska "Steck, Dreh, Sitzt" vilket översatt betyder ungefär ”stoppa in, vrid runt, fast!” Nu för tiden används i stället begreppet "Slotted drive system" vilket tydligare beskriver hur själva fästet ser ut med dess fasade spår.

Boschs målsättning när de tog fram den nya standarden var att förbättra säkerheten och effektiviteten vid borrning och bilning. Spåren i fästet gör att borrarna sitter fast i sidled och därför kan användas för borrning samtidigt som att spåren också gör att borrarna kan röra sig i längsled och därför passar perfekt för borrhammare och bilningsmaskiner. I praktiken handlar det alltså om ett snabbkopplingsfäste som när det kom helt revolutionerade marknaden.

Skillnad SDS Plus och MAX
Skillnaderna mellan SDS Plus och MAX är som man lätt kan se framför allt storleken. SDS Plus har ett fäste som är 10 mm i diameter och SDS MAX har ett fäste som är hela 18 mm i diameter. De olika storlekarna innebär att SDS Plus passar bättre för mindre jobb där det räcker med mindre borrdiameter eller mindre kraft vid bilning. Samtidigt som SDS MAX passar bättre för lite grövre jobb där det krävs en större borrdiameter eller högre kraft vid bilningsarbetet.

Förutom storleken på fästena är även storleken på maskinerna olika. En SDS Plus-maskin väger från ca 2,5 kg upp till ca 5 kg. En SDS MAX-maskin kan väga från ca 5 kg upp till ca 12 kg. En väsentlig skillnad alltså!

Bor man i ett hem med hårdbetongväggar är en borrhammare nästan en förutsättning för att man enkelt ska kunna borra i väggarna. Alla som har använt en slagborrmaskin och sedan bytt till en borrhammare vet att skillnaden är enorm. Med en borrhammare och bra borrar är känslan nästan att man borrar i smör.

SDS Plus-maskiner är generellt sett enklare att hantera tack vare sin lägre vikt och passar bra dels för att borra i hemmets hårda väggar, dels för att borra i berg och sten. Ska man borra i berg eller sten går praktiska gränsen vid 20-22 mm borrdiameter. Då SDS Plus-maskiner ofta har lägre slagkraft än SDS MAX-maskiner kommer det också ta längre tid att borra i exempelvis berg och sten.

SDS MAX-maskiner är lämpliga för grövre arbeten där det krävs större borrdiameter och större slagkraft. SDS MAX-maskiner kan användas för att borra i upp till drygt 30 mm i berg och sten. I maskinens produktinformation framgår oftast vilken maxdiameter som går att borra i olika material. För SDS MAX-maskiner är mindre och mer delikata arbeten inte lika lämpligt som för SDS Plus. Dels för att maskinen kan vara ganska otymplig, dels för att det oftast inte finns mindre borrdiameter till SDS MAX. Ska man borra många hål mellan 20-30 mm i berg och sten är SDS MAX att föredra.

Funktioner att titta efter vid köp
Är man på jakt efter en ny maskin kan det vara av intresse ha koll på några olika funktioner:

  • Vilken effekt har maskinen? För att borra i berg och sten är en rekommendation att använda en maskin på minst 1000 W (watt). Det går att använda mindre maskiner än så men då får man räkna med att arbetet tar längre tid.
  • Vilken slagkraft har maskinen? En vanlig SDS Plus-maskin brukar ha en slagkraft från 3 J (joule). Ju högre slagkraft desto högre kraft använder borrhammaren för att slå in borren i materialet. En normal SDS MAX-maskin brukar ligga på ca 9-13 J. De största maskinerna har högre slagkraft, vilket ger ökad kraft i arbetet men också ett ökat slitage på borren. Det kan därför vara lämpligt att hålla sig runt max 15 J.
  • Har maskinen slirkoppling/överslagsskydd? Att använda kraftfulla, roterande verktyg innebär vissa risker. En risk är att borren nyper när man borrar vilket kan resultera i att maskinen under stor kraft slår runt och skadar användaren. Använder man rätt metod vid borrning och är noga med att rensa borrhålet på borrdamm minskar risken att borren nyper. Ytterligare en möjlighet att minska denna risk är att välja en borrhammare med slirkoppling/överslagsskydd. Funktionen innebär att borren frikopplas när den nyper, vilket alltså gör att borrmaskinen inte riskerar att slå runt och skada användaren. Det här är inte en funktion som är nödvändig men vill man minimera riskerna så kan det vara en idé att leta efter en borrhammare med slirkoppling/överslagsskydd.
  • Har maskinen justerbart varvtal? När man borrar i hårda material vill man ofta ha ett lägre varvtal då detta minskar slitaget på borrarna. De flesta borrhammare saknar denna funktion så det hör snarare till undantagen att det finns möjlighet att justera varvtalet. Jämför man olika borrhammare inför ett köp kan det dock vara intressant att kontrollera vilket varvtal borrhammaren använder och eventuellt välja maskinen med det lägre varvtalet.

Sammanfattning
SDS Plus-maskiner lämpar sig bättre för mindre jobb med en maximal borrdiameter i sten och berg på runt 22 mm. SDS Plus är samtidigt smidiga att använda inomhus för olika projekt. SDS MAX passar i stället bättre för större jobb och är en förutsättning när man ska använda större borrdiameter vid borrning i berg och sten.